Çin’in Pasifik’teki füze testi 3 ülkeyi alarma geçirdi! Tepkiler peş peşe geldi
Çin, Pasifik Okyanusu'nda gerçekleştirdiği yeni kıtalararası balistik füze (ICBM) testiyle bölgesel ve küresel dikkatleri üzerine çekti. Bu stratejik deneme, nükleer güçle çalışan bir denizaltıdan fırlatılan ve sahte savaş başlığı taşıyan füzenin belirlenen hedef bölgeye başarıyla ulaşmasıyla sonuçlandı. Pekin yönetiminin denemenin "rutin askeri faaliyet" kapsamında yapıldığını açıklamasına rağmen, testin zamanlaması ve artan jeopolitik gerilimler, uluslararası arenada ciddi endişelere yol açtı.
Çin resmi haber ajansı Xinhua tarafından aktarılan bilgilere göre, füze Pekin saatiyle tam 12.01'de denizaltıdan fırlatıldı ve planlandığı gibi hedefine ulaştı. Çin, füzenin Pasifik'teki düşüş noktasını kamuoyuyla paylaşmaktan kaçınırken, testin belirli bir ülkeyi veya hedefi amaçlamadığı yönündeki açıklamasını yineledi.
Yeni Nesil JL-3 Füzesi İddiaları ve Çin'in Güç Aktarımı
Yetkililer testte kullanılan füzenin modeline ilişkin resmi bir bilgi vermezken, askeri uzmanlar bu denemede Çin'in denizaltılardan fırlatılmak üzere geliştirdiği yeni nesil JL-3 kıtalararası balistik füzesinin kullanılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. JL-3 füzesi, geçtiğimiz yıl Pekin'de düzenlenen askeri geçit töreninde kamuoyuna tanıtılmıştı. Bu gelişmiş füze sisteminin başarılı bir denemesi, Çin'in nükleer caydırıcılık ve ikinci vuruş kapasitesini önemli ölçüde artırdığına dair sinyaller veriyor.
2024 Sonrası Pasifik'teki İkinci Açık Test: Bölgesel Endişeler
Bu deneme, Çin'in Eylül 2024'te Pasifik üzerinden Fransız Polinezyası yakınlarındaki sulara sahte savaş başlığı taşıyan bir ICBM fırlatmasından bu yana, kamuoyuna açık şekilde duyurduğu ikinci test olarak kayıtlara geçti. 40 yılı aşkın bir aradan sonra Pasifik'te gerçekleştirilen ilk ICBM testi olarak dikkat çeken 2024 denemesi, bölge ülkelerinde o dönemde de büyük bir endişe dalgası yaratmıştı. Son test, bu endişeleri yeniden tırmandırdı ve Pasifik'teki güvenlik dinamiklerinin hassasiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
Jeopolitik Zamanlama ve Uluslararası Tepkiler
Çin'in bu füze denemesi öncesinde Pasifik'teki bazı ülkeleri kısa süre önce bilgilendirdiği belirtildi. Ancak denemenin, Avustralya ile Fiji'nin karşılıklı savunma anlaşması ve bölgesel güvenlik ittifakı kurduklarını açıklamasının hemen ardından gerçekleştirilmesi, zamanlamanın stratejik önemini artırdı ve uluslararası gözlemciler tarafından dikkatle izlendi.
Yeni Zelanda, Avustralya ve Japonya'dan Kınama
Denemeye yönelik uluslararası tepkiler gecikmedi. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, denemeden "derin endişe" duyduklarını dile getirerek, Çin'in Güney Pasifik'i füze kabiliyetlerini test ettiği bir alan olarak kullanma arzusuna karşı olduklarını vurguladı. Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ise denemenin bölgesel istikrarı zedelediğini ifade etti ve Pekin'in hızla büyüyen askeri kapasitesine rağmen niyetleri konusunda yeterli şeffaflık göstermediği eleştirisinde bulundu. Japon hükümeti de Çin'in artan askeri faaliyetlerinden ciddi endişe duyduğunu açıklayarak, Tokyo yönetiminin test öncesinde Pekin'den fırlatmayı yeniden değerlendirmesini talep ettiğini bildirdi.
Kaynak: Haberler.com