44,2111
0.15%50,9103
-0.12%7.250,77
0,63%13286.12
0,63%
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’da büyük bir heyecan yaratan Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’ndeki son gelişmeleri paylaştı. Uraloğlu, bu prestijli projenin başkentin hem yolcu hem de yük taşımacılığı alanında devrim niteliğinde bir dönüşüme imza atacağını vurguladı. Bu stratejik yatırım, Ankara’nın ulaşım ağını güçlendirirken, bölge ekonomisine de önemli katkılar sunmayı hedefliyor.
Bakan Uraloğlu, toplamda 16 kilometrelik kapsamlı bir güzergah üzerinde çalıştıklarını belirtti. Proje, Başkentray Banliyö Hattı’nı Sincan’dan Yenikent’e doğru 12 kilometre uzatmayı içerirken, aynı zamanda Yenikent’ten kritik Kazan Soda tesislerine uzanan 4 bin 17 metrelik stratejik bir iltisak hattını da hayata geçiriyor. Bu entegre yaklaşım, hem şehir içi ulaşımı kolaylaştıracak hem de sanayi lojistiğine yeni bir boyut kazandıracak.
Sincan-Yenikent arasındaki çift hatlı demiryolu yapımının hızla ilerlediğini ifade eden Uraloğlu, Başkentray Hattı’na entegre olacak yeni durakları müjdeledi. Kayaş-Sincan arasındaki mevcut 24 istasyona ek olarak, Sincan’dan Yenikent’e uzanacak 12 kilometrelik yeni hat üzerinde OSB, Yenikent-1 ve Yenikent-2 adında üç modern istasyon kuruluyor. Proje tamamlandığında, Başkentray Banliyö Hattı, Sincan İstasyonu aracılığıyla 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Yenikent’e tam entegrasyon sağlayacak. Bu sayede, Yenikent’in 600 bini aşkın nüfusu, başkentin geniş raylı sistem ağına hızlı ve konforlu toplu taşımayla bağlanmış olacak.
Projenin yük taşımacılığına yönelik katkıları da oldukça büyük. Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde, yılda tahmini 4.4 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Kazan Soda Fabrikası’nda üretilen soda külü, bu hat üzerinden ekonomik ve hızlı bir şekilde limanlara ulaştırılarak dünya piyasasına sunulacak. Bu lojistik avantaj, Türkiye ekonomisine ciddi bir ihracat ve katma değer sağlayacak, uluslararası ticarette ülkemizin rekabet gücünü artıracak.
Bakan Uraloğlu, projenin genelinde %95’lik etkileyici bir fiziksel ilerleme kaydedildiğini belirtti. Teknik detaylara değinen Uraloğlu, 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 adet aç-kapa tünelinin ve toplam 475 metre uzunluğundaki 5 köprünün inşasının %100 oranında tamamlandığını vurguladı. Halihazırda, sahada 291 personel ve 127 iş makinesiyle 7/24 esasına göre aralıksız çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan, altyapı ve üstyapı işlerinin bu yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Hattı’nın açılışıyla birlikte Türkiye’nin bir mega projeyi daha başarıyla hayata geçireceğinin altını çizen Uraloğlu, projenin sadece bir ulaşım hattı olmanın ötesinde, ülkenin vizyonunu yansıtan bir eser olduğunu belirtti. Uraloğlu, “Bu proje, Yenikent bölgesindeki vatandaşlarımıza modern, hızlı ve konforlu bir toplu taşıma olanağı sunarken, Kazan Soda tesislerinin lojistik kapasitesini de maksimize ederek ülke ekonomisine katma değer sağlayacak örnek bir model teşkil edecektir. Ankara’mıza ve ülkemize hizmet etme misyonumuz durmaksızın devam edecektir.” sözleriyle projeye verilen önemi yineledi.
GÜNDEM
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026
1
Yabancı ilgisini üzerine çeken yerli hisseler
111753 kez okundu
2
15 hisse hedef fiyatını yükseltti
11577 kez okundu
3
SPK’dan 4 şirketin sermaye artırımına onay
7605 kez okundu
4
Gümrük engelini aşan Temu Türkiye’ye geri döndü: ithalatçı şirket kurdu
5374 kez okundu
5
Avrupa Merkez Bankası faizi sabit bıraktı
4782 kez okundu