Gazze’de bayram namazı yıkılan camilerin enkazında kılındı
  • Sun Press
  • Gündem
  • Gazze’de bayram namazı yıkılan camilerin enkazında kılındı

Gazze’de bayram namazı yıkılan camilerin enkazında kılındı

ABONE OL
27 Mayıs 2026 12:00
Gazze’de bayram namazı yıkılan camilerin enkazında kılındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana aralıksız sürdürdüğü saldırılar ve ağır abluka altındaki Gazze Şeridi’nde, binlerce Filistinli Kurban Bayramı namazını yürek burkan bir manzara içinde eda etti. Yıkılan camilerin enkazları, harap sokaklar ve derme çatma çadır kampları, onların ibadetgahı oldu. Bu zorlu koşullara rağmen bayram coşkusu, direniş ve dua ruhuyla birleşti.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde, İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Huda Camisi’nin enkazı, bu Kurban Bayramı’nda hüzünlü bir toplanma alanıydı. Filistinliler, caminin molozları arasında, kaybettikleri sevdikleri için gözyaşlarıyla dua etti. Yaşlısından gencine, yıkımın ortasında saf tutan her bir birey, Gazze’deki yaşam mücadelesinin ve sarsılmaz inancın canlı bir kanıtıydı.

Han Yunus'ta yıkılan Huda Camisi enkazında Kurban Bayramı namazı kılan Filistinliler

ÇADIR KAMPLARINDA BAYRAM UMUDU

Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı’nda da durum farklı değildi. İsrail saldırıları sonucu ibadete kapalı hale gelen camiler nedeniyle, binlerce Filistinli bayram namazı için sokaklarda ve bombardıman izlerini taşıyan alanlarda toplandı. Evlerini ve tüm yaşamlarını kaybeden bu insanlar, zorunlu göçle sığındıkları çadır kamplarında bayram sabahına acı dolu tekbirlerle uyandı.

Çadırların daracık koridorları arasında oluşturulan derme çatma mescitlerde ve açık arazilerde, kalabalıklar halinde saf tutan Filistinliler, savaşın ve insanlık dışı ablukanın gölgesinde Kurban Bayramı namazını eda etti. Bu görüntüler, Gazze halkının tüm zorluklara rağmen inancına olan bağlılığını ve yaşama tutunma azmini bir kez daha gözler önüne serdi.

Nusayrat Mülteci Kampı'nda çadırlar arasında Kurban Bayramı namazı kılan FilistinlilerGazze'deki çadır kamplarında bayram namazı kılan Filistinli çocuklar ve aileler

GAZZE KENT MERKEZİNDE: SARAYA MEYDANI’NDA BAYRAM DUASI

Gazze kent merkezinin kalbinde yer alan Saraya Meydanı da, binlerce Filistinlinin bayram namazı için bir araya geldiği, hüznün ve umudun iç içe geçtiği bir noktaydı. Çevresi, İsrail saldırılarında harabeye dönmüş binalar ve ağır hasar görmüş mahallelerle çevrili olan bu meydan, acıların ortasında yükselen tekbir sesleriyle yankılandı. Kentin simge yerlerinden biri olan Saraya Meydanı, bu bayramda direnişin ve inancın bir sembolü haline geldi.

Gazze kent merkezindeki Saraya Meydanı'nda Kurban Bayramı namazı kılan Filistinliler

GAZZE’NİN YARALARI VE DİNMEK BİLMEYEN SALDIRILAR

Ekim 2023’ten bu yana İsrail ordusunun acımasız saldırıları, Gazze Şeridi’nde derin ve kalıcı yaralar açtı. Camiler, okullar, hastaneler ve tüm sivil altyapı büyük yıkım gördü. İbadethanelerin çoğunun kullanılamaz hale gelmesi, Filistinlileri cuma, vakit ve bayram namazlarını dahi açık havada, enkazların gölgesinde veya derme çatma çadır kamplarında kılmaya mecbur bırakıyor. Bu durum, Gazze halkının yaşam mücadelesinin ne denli çetin olduğunu gözler önüne seriyor.

Harabeye dönmüş Gazze'de bir sokakta Kurban Bayramı namazı kılan Filistinliler

Uluslararası çağrılara ve ateşkes anlaşmalarına rağmen, İsrail’in Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine yönelik saldırılarını aralıksız sürdürmesi, bölgedeki insani krizi derinleştirmeye devam ediyor. Kurban Bayramı gibi mübarek bir günde dahi dinmeyen bu saldırılar, barış ve huzur arayışındaki Filistin halkının bitmek bilmeyen çilesini simgeliyor.

İsrail saldırılarından zarar gören bir bölgede bayram namazı kılan Gazzeliler

Kaynak: AA / Mahmut Geldi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.