ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye yönelik uygulanan CAATSA yaptırımlarına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlarken, söz konusu yaptırımlar konusunda herhangi bir engel teşkil etmediğini vurgulayan Trump’ın bu ifadeleri, ABD-Türkiye ilişkilerindeki hassas dengeyi yeniden gündeme taşıdı.
Başkan Trump, açıklamalarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan güçlü dostluğuna özel bir vurgu yaptı. Trump, “CAATSA’da bir engel bulunmuyor. Türkiye’yi çok seviyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan da benim yakın bir dostumdur. Ben her zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı mutlu edecek adımları atma gayretinde olurum” ifadelerini kullanarak, iki lider arasındaki kişisel bağların politik kararlardaki potansiyel etkisine işaret etti.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından Türkiye’ye uygulanan CAATSA (Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yaptırımları, Rusya Federasyonu’ndan tedarik edilen S-400 hava savunma sistemleri alımı gerekçesiyle Aralık 2020’de devreye sokulmuştu. Bu stratejik karar, iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerde önemli bir gerilime yol açmıştı.
CAATSA kapsamında getirilen kısıtlamalar, doğrudan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nı (SSB) ve ilgili dönemdeki üst düzey yöneticilerini hedef almaktaydı. Bu yaptırımlar; ABD’den SSB’ye yönelik tüm askeri ihracat lisanslarının ve izinlerinin tamamen bloke edilmesini, Amerikan finans kuruluşlarından kredi ve borç alma imkanlarının kısıtlanmasını, ayrıca yaptırım listesindeki yöneticilerin varlıklarının dondurularak ABD’ye giriş vizesi kısıtlamaları getirilmesini içermektedir. Bu maddeler, Türkiye’nin savunma sanayii kapasitesini ve uluslararası işbirliklerini doğrudan etkilemeyi amaçlamıştır.
GÜNDEM
03 Ekim 2026GÜNDEM
03 Ekim 2026GÜNDEM
03 Ekim 2026GÜNDEM
03 Ekim 2026GÜNDEM
03 Ekim 2026GÜNDEM
03 Ekim 2026GÜNDEM
03 Ekim 2026
1
Trump’tan seçim sonrası ilk mülakat
8491 kez okundu
2
Trump İran saldırısını komuta merkezinden anbean takip etti
6575 kez okundu
3
Epstein’ın ölümünde "4chan" detayı: Anonim kullanıcı ölümü yarım saat önce duyurmuş
6307 kez okundu
4
Türk Akıncı TİHA’lar Halep’in Deyr Hafir kentinde
6193 kez okundu
5
Arakçi’den intikam mesajı: Düşman hedef aldığı her canın bedelini ödeyecek
6158 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.