Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Gündeme Dair Çarpıcı Değerlendirmeler: Suriye’den Gazze’ye, İsrail’den İran’a Kritik Mesajlar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir canlı yayın programında, Türkiye’nin güncel dış politika gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Suriye’deki ateşkesin geleceğinden Gazze’deki insani krize, bölgesel ittifak arayışlarından İsrail-İran gerilimine kadar pek çok hassas konuda dikkat çekici mesajlar verdi.
Suriye’deki duruma değinen Bakan Fidan, DAEŞ mahkumlarının Irak’a taşınması sürecinde mevcut ateşkesin uzatılması yönünde bir talep olduğunu ve bu konuda yoğun bir diplomasi trafiği yürütüldüğünü belirtti. Türkiye’nin çatışma yerine barış sürecini ve diyalog yoluyla çözüm arayışlarını desteklediğini vurguladı.
SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ve YPG’ye ilişkin soruları da yanıtlayan Fidan, YPG’nin Arap nüfusunun yoğun olduğu bölgelerdeki işgal dinamiklerini ve aşiret yapısını yakından bildiklerini ifade etti. SDG’nin Kandil’e bağlı bir yapı olduğunu ve Suriyeli olmayan PKK’lıların bölgeden ayrılması gerektiğini vurguladı. Sincar’daki PKK varlığının sürdürülemez olduğunu ve örgütün kendini dönüştürmesi gerektiğini belirten Fidan, SDG’nin Ankara’dan gelen mesajlara kulak tıkamasının yanlış olduğunu ve başkalarının gündemine alet olmamaları gerektiğini ekledi.
Gazze’deki insani kriz ve Türkiye’nin çözüm çabaları da Bakan Fidan’ın gündemindeydi. Gazze için planlanan Barış Kurulu’nun yapısı ve işleyişi hakkında bilgi veren Fidan, kurula bağlı iki komitenin Gazze’nin milli iradesini ve yönetimini üstleneceğini dile getirdi. Refah Sınır Kapısı’nın haftaya açılabileceği müjdesini veren Bakan, Kızılay aracılığıyla kesintisiz yardım faaliyetlerinin sürdüğünü ve soğuk havada çadırlarda yaşayan Gazzeliler için konteyner kentlerin götürülmesi çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Gazze’ye Türk askeri gönderilmesi ihtimaline ilişkin ise, gerekli şartlar oluştuğunda bir iradelerinin olduğunu ve Hamas’ın silah bırakmasının yol haritasının içinde olması gereken bir konu olduğunu belirtti. Türkiye’nin bir numaralı önceliğinin Gazze nüfusunun Gazze’de kalması olduğunun altını çizdi ve İsrail’in muhalefetine rağmen mücadelenin süreceğini vurguladı.
Bölgede geniş katılımlı bir ittifak kurulması arzusunu dile getiren Fidan, kamplaşmayı azaltacak böyle bir başlangıca ihtiyaç olduğunu ve başlangıçta daha çekirdek bir grupla bile olsa bu adımın önemli olduğunu ifade etti.
ABD’nin Grönland’a yönelik stratejik ilgisinin yeni olmadığını belirten Fidan, Trump dönemindeki girişimlerin bilindiğini ve böyle bir toprak kaybının ittifakların dağılması anlamına geleceğini vurguladı.
Son olarak İsrail-İran gerilimine değinen Dışişleri Bakanı, İran’daki büyük ekonomik zorluklara dikkat çekti. Halkın ekonomik problemlere gösterdiği tepkinin doğrudan rejime tepki olarak yorumlanmasının her zaman doğru bir analiz olmayabileceğini belirtti. Bölge halkı olarak yeni bir savaş istemediklerini net bir şekilde ifade eden Fidan, özellikle İsrail’in İran’a saldırı arayışında olduğuna dair “emarelerin” bulunduğunu ve bu durumun endişe verici olduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bu kapsamlı açıklamaları, Türkiye’nin Ortadoğu ve dünya genelindeki kritik gelişmelere yönelik proaktif ve çözüm odaklı dış politika duruşunu bir kez daha ortaya koyarken, bölgesel istikrar ve barış adına diplomatik çabaların aralıksız sürdürüleceği mesajını verdi.
GÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
18 gün önce
1
Trump’tan seçim sonrası ilk mülakat
7754 kez okundu
2
Türk Akıncı TİHA’lar Halep’in Deyr Hafir kentinde
5510 kez okundu
3
Avusturya başbakanı Sebastian Kurz ile ilgili bilinmeyenler
4701 kez okundu
4
Joe Biden 6 aylık hedeflerini açıkladı. Senato buz gibi…
4121 kez okundu
5
Suriye’de YPG ile varılan ateşkes 15 gün uzatıldı
4007 kez okundu