Venezuela depreminde kayıp sayısı inanılmaz! Yıkım uydu görüntülerine yansıdı

Güney Amerika ülkesi Venezuela, tarihinin en sarsıcı doğal afetlerinden biriyle boğuşuyor. Kısa aralıklarla meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki şiddetli depremler, ülkenin birçok bölgesinde derin yaralar açtı. Uluslararası ajanslar tarafından yayımlanan uydu görüntüleri, felaketin yarattığı yıkımın korkunç boyutunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ YIKIMIN VAHİM TABLOSUNU ÇİZDİ

Deprem öncesi ve sonrası elde edilen yüksek çözünürlüklü uydu fotoğrafları, birçok yerleşim yerinin adeta haritadan silindiğini kanıtladı. Ayakta kalmayı başaran yapıların yerini geniş moloz yığınları ve enkaza dönen binalar alırken, özellikle kıyı şeridindeki yoğun yapılaşmanın bulunduğu bölgelerin büyük bir kısmı yaşanmaz hale geldi. Görüntüler, afetin getirdiği tahribatın beklenenden çok daha büyük olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

CAN KAYBI KORKUTUCU SEVİYELERE ÇIKABİLİR: 40 BİNDEN FAZLA KAYIP VAR

Yetkililerin ilk açıklamalarında en az 235 kişinin hayatını kaybettiği belirtilse de, sahadan gelen son veriler durumun çok daha kritik olduğunu gösteriyor. Güncel bilgilere göre, 40 binden fazla kişinin hala kayıp olduğu bildirilirken, bu rakam can kaybının hızla artabileceği endişesini doğuruyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), sarsıntıların geniş bir coğrafyada ağır hasara yol açtığına dikkat çekerek, nihai ölü sayısının on binlerle ifade edilebileceği yönünde ürkütücü tahminlerde bulundu. Kurumun ilk hasar raporları, Venezuela'nın tarihindeki en büyük insani trajedilerden biriyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

VENEZUELA GENELİNDE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Yaşanan bu eşi benzeri görülmemiş felaketin ardından Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Hükümet, tüm ulusal imkanlarını arama kurtarma operasyonlarına ve depremzedelere yardım çalışmalarına yönlendirmiş durumda. Birleşmiş Milletler (BM) ise, ülkedeki altyapıdaki büyük çaplı çöküş nedeniyle insani durumun önümüzdeki süreçte daha da ağırlaşabileceği konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

FELAKETİN MERKEZİ LA GUAİRA OLDU: YÜZLERCE BİNA ÇÖKTÜ

Depremden en fazla etkilenen ve yıkımın en yoğun olduğu bölgenin, başkent Karakas yakınlarındaki kıyı kenti La Guaira olduğu bildirildi. Kentte çok sayıda yüksek katlı apartman tamamen çökerken, sokaklar beton yığınları ve molozlarla kaplandı. Kısıtlı imkanlara rağmen, acil durum ekipleri enkaz altında kalan vatandaşlara ulaşmak için zamanla yarışıyor.

Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, La Guaira'daki durumun henüz tam olarak yansıyamadığını ve açıklanan ilk can kaybı verilerine henüz dahil olmadığını vurguladı. Enkazın devasa boyutları nedeniyle birçok bölgeye erişimin zorlu olduğunu belirten Rodriguez, "Onlarca bina yerle bir oldu. Tanrı'nın bize izin verdiği kadar çok canı kurtarmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu, gerçekten tarif edilemez bir trajedi." sözleriyle yaşanan acıyı dile getirdi.

Benzer Videolar