Hollanda’da halka kritik uyarı: Gıda stokları 3 günde tükenebilir
Hollanda’da hazırlanan bir rapor, olası siber saldırı, uzun süreli elektrik kesintisi ve aşırı hava olaylarının gıda tedarikini ciddi şekilde aksatabileceğine dikkat çekti. Araştırmada, kriz durumunda marketlerdeki ürünlerin 3 gün içinde tükenebileceği belirtilirken, vatandaşlara evlerinde en az 8 günlük gıda stoku bulundurmaları önerildi.
Hollanda'da gıda tedarik zincirlerinin olası krizler karşısındaki kırılganlığına dikkat çeken yeni bir rapor, ülkenin acil durum hazırlığı konusunda ciddi eksiklikleri olduğunu ortaya koydu. Hazırlanan bu kapsamlı araştırmaya göre, büyük çaplı bir kriz veya siber saldırı durumunda süpermarket rafları sadece 3 gün içinde tamamen boşalabilir. Rapor, vatandaşlara mevcut 3 günlük acil durum gıda stokunu 8 güne çıkarmaları yönünde kritik bir tavsiyede bulunuyor.
HOLLANDA'DA GIDA GÜVENLİĞİ MERCEK ALTINDA
Hollanda Tarım Bakanlığı'nın talebi üzerine Clingendael Enstitüsü ve Erasmus Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışma, ülkenin gıda güvenliği altyapısını detaylı bir şekilde inceledi. Araştırma, özellikle günlük yaşamı ve gıda tedarikini doğrudan etkileyebilecek potansiyel kriz senaryolarına odaklandı. Uzun süreli elektrik kesintileri, aşırı hava olayları gibi doğal afetler ve modern tedarik zincirlerinin vazgeçilmezi olan dijital sistemlere yönelik siber saldırılar, raporda öne çıkan risk faktörleri olarak belirtildi.
SÜPERMARKETLERİN DÜŞÜK STOK POLİTİKASI RİSK YARATIYOR
Araştırmacılar, Hollanda'daki süpermarketlerin ve tedarikçilerin maliyetleri minimumda tutma hedefiyle depolarda yüksek miktarda ürün bulundurmadığına dikkat çekti. Normal koşullarda verimli işleyen bu "just-in-time" (tam zamanında) tedarik sistemi, büyük çaplı bir kriz anında gıda zincirini son derece savunmasız hale getiriyor. Özellikle marketlerin operasyonel süreçlerinde kullandığı dijital altyapılara yönelik olası bir siber saldırının, ürünlerin depolardan raflara ulaşımını tamamen durdurabileceği vurgulandı. Böyle bir senaryoda, süpermarketlerdeki mevcut gıda ürünlerinin yalnızca 3 gün içinde tükenebileceği uyarısı yapıldı.
VATANDAŞLARA 8 GÜNLÜK ACİL GIDA STOKU ÇAĞRISI
Rapor, vatandaşların kriz durumlarına karşı bireysel hazırlıklarını artırmaları gerektiğini belirtti. Mevcut 3 günlük acil durum gıda stokunun, olası uzun süreli aksaklıklara karşı 8 güne çıkarılması önerildi. Araştırmacılar, bu stokta enerji değeri yüksek, uzun süre tok tutan ve kısa sürede hazırlanabilen gıdaların tercih edilmesini tavsiye etti. Bu sayede elektrik kesintisi veya tedarik zincirindeki herhangi bir aksamada hanelerin temel gıda ihtiyaçlarını daha uzun süre bağımsız bir şekilde karşılayabilmesi hedefleniyor.
TEDARİK ZİNCİRİNDE GENEL HAZIRLIK VURGUSU
Kriz hazırlığının sadece bireysel hanelerle sınırlı kalmaması gerektiği de raporun önemli bulguları arasında yer alıyor. Süpermarketler ve tedarikçilerin de kendi acil durum stoklarını oluşturması gerektiği belirtilirken, bu ek gıda stoklarının finansmanının hükümet tarafından karşılanması gibi destekleyici seçenekler de tartışıldı. Rapor, Hollanda'nın gıda güvenliği konusunda hem bireysel hem de kurumsal düzeyde daha dirençli bir yapıya bürünmesi için kapsamlı adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.