Rusya Federasyonu’nda devam eden Devlet Duması seçimleri, Başkan Vladimir Putin’in Ukrayna’daki askeri operasyonlarına verilen desteği ölçme aracı olarak değerlendirdiği kritik bir dönemeç oluşturuyor. Üçüncü ve son gününe giren bu parlamento seçimlerinde, iktidardaki Birleşik Rusya partisinin ülkenin siyasi sahnesindeki egemenliğini sürdürmesi beklenirken, savaş karşıtı görüşlere sahip birçok adayın seçim sürecine katılımının engellendiği bildiriliyor.
Rusya’da, parlamentonun alt kanadı olan Devlet Duması milletvekilleri, 39 bölgenin parlamento üyeleri, bölge yöneticileri ve yerel meclis üyelerinin belirleneceği bu önemli oylama süreci üçüncü gününde hız kesmeden devam ediyor.
Rusya Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan verilere göre, yaklaşık 111 milyon seçmen, ülke genelindeki ve yurt dışı temsilciliklerdeki sandıklarda tercihlerini kullanma hakkına sahip. Oy verme işlemi bugün sona erecek olup, ilk sonuçların yerel saatle 18.00’den itibaren açıklanmaya başlanması ve daha kapsamlı sonuçların ertesi gün netleşmesi öngörülüyor.
Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşının ardından gerçekleştirilen bu ilk parlamento seçimlerinin sonuçları, Kremlin tarafından Vladimir Putin’in politikalarına ve Ukrayna’daki “özel askeri operasyona” yönelik halk desteğinin güçlü bir göstergesi olarak kamuoyuna sunulması bekleniyor.
SAVAŞ KARŞITI ADAYLAR SEÇİM DIŞI BIRAKILDI
Bu seçimlerde, savaş karşıtı duruş sergileyen adayların büyük çoğunluğunun adaylığına izin verilmediği belirtiliyor. Liberal Yabloko partisinden seçimlere katılabilen adaylar ise, savaşla ilgili yaptıkları ve yetkililerce “yasa dışı” kabul edilen açıklamalar nedeniyle iki üst düzey parti yöneticisinin ağır hapis cezalarına çarptırılmasının ardından özgürlüklerine dair ciddi endişeler taşıdıklarını ifade ettiler.
Rusya’da, ordunun itibarını zedeleyici olarak yorumlanan beyanlar veya yetkililerin “sahte haber” olarak nitelendirdiği bilgilerin yayılması, uzun süreli hapis cezalarıyla yaptırıma tabi tutulabiliyor.
Kremlin, Ukrayna’daki operasyonlar süresince ulusal birliğin ve belirli düzeyde sansürün elzem olduğunu savunuyor. Rus yönetimi, bu savaşı Batı’ya karşı varoluşsal bir mücadele olarak konumlandırırken, Ukrayna istihbaratını ve diğer “düşman unsurları” Rusya içinde istikrarsızlık yaratma girişimlerini artırmakla suçluyor.
PUTİN, UKRAYNA’YI SEÇİMLERE MÜDAHALE ETMEKLE SUÇLADI
Vladimir Putin, 18 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’yı Rusya’daki seçimlere müdahale etmeye çalışmakla itham etti. Putin, Rus kontrolündeki Zaporijya bölgesinde bir seçim yetkilisinin evine düzenlendiğini iddia ettiği ve yetkili Elena Astanina’nın ölümüyle sonuçlandığını belirttiği saldırıya atıfta bulundu. Reuters bu saldırının detaylarını bağımsız olarak doğrulayamadı; Kiev yönetiminden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.
Rus seçim yetkilileri ayrıca cumartesi günü Moskova’daki çevrimiçi oy verme sisteminin siber saldırıya uğradığını duyurdu. Kendi seçimlerini sıkıyönetim nedeniyle askıya alan Ukrayna ise Rusya’daki bu oylamayı “sahte seçim” olarak nitelendirdi.
SİSTEMİK MUHALEFET PARTİLERİ OY KAZANABİLİR
Berlin merkezli ve Kremlin eleştirmeni Mihail Hodorkovski’nin kurucu ortakları arasında yer aldığı NEST düşünce kuruluşu, seçim sonuçlarının büyük ölçüde tahmin edilebilir olmasına rağmen, artan ekonomik baskıların Kremlin için beklenmedik siyasi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Kuruluş, savaşın ekonomik etkilerinin Rusya içinde daha belirgin hissedilmesiyle biriken kaygı ve memnuniyetsizliğin, Kremlin’in katılımına izin verdiği sistem içi muhalefet partilerine yönelebileceğini savundu. NEST’e göre, Komünist Parti ve Yeni İnsanlar Partisi, normalde Birleşik Rusya’ya gitmesi beklenen oyların bir kısmını alabilir. Ancak her iki parti de önemli konularda Birleşik Rusya ile benzer pozisyonlarda yer alıyor.
PUTİN: “SEÇİM ASKERLERE DESTEĞİ GÖSTERECEK”
Putin, seçimler öncesinde televizyonda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, bu seçimlerin Ukrayna’da savaşan Rus askerlerine verilen toplumsal desteği net bir şekilde ortaya koyacağını ifade etti. Putin, seçmenlerin tercihlerinin ve iradelerinin, milyonlarca kişinin Rus askerlerinin arkasında durduğunu, toplumun ortak değerler, tarihsel hafıza ve ülkeye bağlılıkla bir bütün olduğunu göstereceğini vurguladı.
Rusya’daki Devlet Duması seçimleri, ülkenin Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı askeri operasyonunun başlamasından bu yana yapılan ilk parlamento oylaması olma özelliğini taşıyor. Birleşik Rusya’nın seçimlerden yine parlamentodaki en baskın siyasi güç olarak çıkması beklenirken, Kremlin’in bu seçim sürecini Ukrayna’daki savaşa yönelik toplumsal desteğin ve ulusal birliğin bir kanıtı olarak sunması öngörülüyor.
GÜNDEM
20 Eylül 2026GÜNDEM
20 Eylül 2026GÜNDEM
20 Eylül 2026GÜNDEM
20 Eylül 2026GÜNDEM
20 Eylül 2026GÜNDEM
20 Eylül 2026GÜNDEM
20 Eylül 2026
1
Trump’tan seçim sonrası ilk mülakat
8462 kez okundu
2
Trump İran saldırısını komuta merkezinden anbean takip etti
6546 kez okundu
3
Epstein’ın ölümünde "4chan" detayı: Anonim kullanıcı ölümü yarım saat önce duyurmuş
6283 kez okundu
4
Türk Akıncı TİHA’lar Halep’in Deyr Hafir kentinde
6168 kez okundu
5
Arakçi’den intikam mesajı: Düşman hedef aldığı her canın bedelini ödeyecek
6136 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.