Fenerbahçe – Beşiktaş maçı öncesi şaşırtan tarihi notlar
  • Sun Press
  • Spor
  • Fenerbahçe – Beşiktaş maçı öncesi şaşırtan tarihi notlar

Fenerbahçe – Beşiktaş maçı öncesi şaşırtan tarihi notlar

Trendyol Süper Lig'in 28. haftasında Fenerbahçe ile Beşiktaş karşı karşıya gelecek. Müsabaka öncesi dikkat çeken detaylar ortaya çıktı.

ABONE OL
4 Nisan 2026 12:00
Fenerbahçe – Beşiktaş maçı öncesi şaşırtan tarihi notlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında futbolseverleri büyüleyecek dev derbi öncesinde, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki 100 yılı aşkın köklü rekabetin unutulmaz anılarına ve tarihi rekorlarına yakından bakıyoruz. Bu ezeli karşılaşmalar, sadece sahadaki mücadelelerle değil, aynı zamanda sayısız rekor, gol düellosu ve unutulmaz hikayelerle Türk futbol tarihine damga vurdu.

**Tarihin En Farklı Skorları ve Gollü Anlar**
Fenerbahçe ve Beşiktaş derbilerinde tarihin en farklı galibiyetleri yedişer golle kaydedildi. Beşiktaş, sarı-lacivertli rakibini 23 Mart 1941’deki özel maçta 7-1 mağlup ederek büyük bir üstünlük sağlarken, 6 Ocak 1990’da 5-1’lik bir galibiyet daha elde etti. Fenerbahçe ise, siyah-beyazlılara karşı en farklı galibiyetini 6 Aralık 1958’deki özel maçta 7-0’lık skorla kazandı. Ligdeki en farklı galibiyetleri ise 7 Mart 1976 ve 7 Ekim 2012 tarihlerinde 3-0’lık skorlarla yaşandı.

Rekabetin en gollü maçı, 11 Ağustos 1974’teki TSYD Kupası mücadelesinde yaşandı. İnönü Stadı’ndaki bu nefes kesen karşılaşmada Beşiktaş, Fenerbahçe’yi 5-4 yenerek tam 9 golle tarihi bir maça imza attı. Bunun yanı sıra, 19 Mayıs 1955’teki Atatürk Kupası’nda 4-4, 1 Temmuz 1960’taki Cemal Gürsel Kupası’nda Fenerbahçe’nin 6-2’lik galibiyeti de derbinin gollü karşılaşmaları arasında yer alıyor.

**Efsane İsimler ve Rekorlar**
Beşiktaş’ın efsane kaptanı “Baba” Hakkı Yeten, Fenerbahçe derbilerinde attığı 32 golle rekabetin en golcü ismi unvanını elinde bulunduruyor. Sarı-lacivertliler adına ise Cemil Turan, Beşiktaş filelerini 19 kez havalandırarak bu alanda zirvede yer alıyor.

Derbi tarihinde en çok forma giyen futbolcu unvanı ise Beşiktaş’ın simge isimlerinden Rıza Çalımbay’a ait. Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısında 64 maçta görev yaparak kırılması zor bir rekora imza attı. Onu 61 maçla Şeref Görkey ve 59’ar maçla Ulvi Güveneroğlu ile Müjdat Yetkiner takip ediyor.

Fenerbahçe’nin unutulmaz futbolcusu Elvir Bolic, 10 Mart 1996’daki lig maçında henüz 21. saniyede fileleri havalandırarak derbi tarihinin en erken golünü kaydetti. Beşiktaş’tan “Şifo” Mehmet Özdilek de 1991’deki 2-2’lik lig maçında 37. saniyede gol atarak bu listede yer aldı. Bir maçta en çok gol atan futbolcu ise 18 Haziran 1926’daki özel maçta Fenerbahçe adına 4 gol atan Zeki Rıza Sporel oldu.

**Unutulmaz İlkler ve İlginç Olaylar**
İki takım arasındaki ilk resmi maç, 12 Kasım 1926’da Taksim Stadı’nda oynanmış ve golsüz sona ermişti. Profesyonel lig tarihindeki ilk randevu ise 18 Mart 1959’da Fenerbahçe’nin 1-0’lık galibiyetiyle sonuçlandı. İlk gece maçı heyecanı ise 12 Haziran 1960’ta Ankara 19 Mayıs Stadı’nda yaşandı ve bu karşılaşmayı da Fenerbahçe 1-0 kazandı.

Fenerbahçe-Beşiktaş rekabeti, iki takımın formasını giymiş birçok futbolcuya ev sahipliği yaptı. Engin İpekoğlu, Tayfur Havutcu, Feyyaz Uçar, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Mert Nobre, Tümer Metin, Mehmet Aurelio, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Jose Sosa, Josef de Souza, Salih Uçan, Michy Batshuayi ve Cenk Tosun gibi birçok önemli isim hem sarı-lacivertli hem de siyah-beyazlı formayı terletti. Bu isimlerden Şenol Birol, Tayfur Havutcu, Mert Nobre, Tümer Metin, Mamadou Niang ve Gökhan Gönül, farklı formalarda derbi golü atma başarısı gösterdi. Derbilerin talihsiz anlarından biri olan kendi kalesine goller de tarihteki yerini aldı. Mehmet Ekşi, Recep Çetin, Egemen Korkmaz, Dirk Kuyt ve Simon Kjaer bu şanssızlığı yaşayan oyuncular arasında yer aldı.

**Tartışmalar ve Tarihi Anlar**
Derbi tarihinde üç karşılaşma hükmen sonuçlandı. 1983 Türkiye Kupası çeyrek finalinde, Mehmet Ekşi’nin çift sarı kartla oynaması nedeniyle Beşiktaş aleyhine 3-0 hükmen karar verildi. 2000’deki lig maçında Fenerbahçe’nin 6. yabancı oyuncuyu sahaya sürmesiyle Beşiktaş 3-0 hükmen galip sayıldı. 2017-2018 Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde ise yaşanan olaylar nedeniyle yarıda kalan maçta Beşiktaş’ın sahaya çıkmaması üzerine Fenerbahçe 3-0 hükmen galip ilan edildi.

16 Kasım 1991’deki lig maçı, Mehmet Özdilek’in golünde topun çizgiyi geçip geçmediği tartışmasıyla yıllarca spor gündemini meşgul etti ve bu “gol mü, değil mi?” polemiği ancak yıllar sonra teknolojinin yardımıyla çözüldü.

2004-2005 sezonunda Kadıköy’de oynanan derbiye, Beşiktaş kalecisi Oscar Cordoba’nın kırmızı kart görmesi sonrası Rumen futbolcu Daniel Gabriel Pancu’nun kaleye geçmesi damga vurdu. Pancu, kalan bölümde kalesinde sadece bir penaltı golü görerek takımının 4-3 kazanmasında büyük rol oynadı. 2009-2010 sezonundaki bir başka ilginç olayda ise Fenerbahçeli Bilica’nın penaltı noktasını kazması hafızalara kazınmış, Bobo’nun kullandığı penaltı ise Volkan Demirel tarafından kurtarılmıştı.

İnönü Stadı’ndaki son derbi 3 Mart 2013’te Beşiktaş’ın 3-2’lik galibiyetiyle sonuçlandı ve Olcay Şahan bu tarihi statta son derbi golünü atan isim oldu. 2016-2017 sezonunda 9 kişi kalan Fenerbahçe’nin Beşiktaş deplasmanında 1-1 berabere kalması, sarı-lacivertli takımın direncini gözler önüne serdi. Ayrıca, 2012’deki iki derbi, tribünlerin sadece kadınlar ve çocuklara açık olmasıyla sosyal anlamda da tarihe geçti.

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki bu dev rekabet, Türk futbolunun vazgeçilmez bir parçası olmaya ve her karşılaşmasında yeni hikayeler yazmaya devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.