Moskova yönetimi, daha önce iki Rus askeri ataşesini sınır dışı etme kararı alan İtalya’ya karşı mütekabiliyet esasıyla misilleme yaparak diplomatik bir hamlede bulundu. Bu adımla birlikte Rusya, İtalya’nın Moskova Büyükelçiliği bünyesinde görevli iki üst düzey diplomasi yetkilisini “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İtalya’nın Roma’daki Rus Büyükelçiliği’nde görevli askeri ataşe ve yardımcısını sınır dışı etme kararının “hukuki dayanaktan yoksun” olduğu vurgulandı. Bu çerçevede, İtalya’nın Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Giovanni Scoppa’nın acilen Bakanlığa davet edildiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasında, uluslararası diplomatik normlar ve misilleme prensibi uyarınca İtalya’nın Moskova Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Davide D’Aprile ve yardımcısı Vittorio Parrella’nın “persona non grata” ilan edildiği doğrulandı. Bu kararla birlikte söz konusu diplomatlar ve aile fertlerinin Rusya Federasyonu topraklarını 72 saat içinde terk etmeleri istendi.
Moskova, bu diplomatik adımla yetinmeyerek sert bir uyarıda bulundu: “Rus diplomatlara yönelik her türlü düşmanca girişim veya provokatif eylemin cevapsız kalmayacağı” açıkça belirtildi.
İki ülke arasındaki bu diplomatik açmazın kökeninde, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin 9 Temmuz’daki açıklaması yatıyor. Tajani, Rusya’nın Roma Büyükelçiliği’ndeki iki askeri ataşenin casusluk faaliyetlerine karıştığı iddiasıyla sınır dışı edildiklerini duyurmuştu. Rusya’nın bu son karşılık vermesiyle birlikte, Moskova ile Roma arasındaki diplomatik gerginlik tehlikeli bir yeni safhaya ulaşmış oldu.
GÜNDEM
21 Temmuz 2026GÜNDEM
21 Temmuz 2026GÜNDEM
21 Temmuz 2026GÜNDEM
21 Temmuz 2026GÜNDEM
21 Temmuz 2026GÜNDEM
21 Temmuz 2026GÜNDEM
21 Temmuz 2026
1
Trump’tan seçim sonrası ilk mülakat
8288 kez okundu
2
Trump İran saldırısını komuta merkezinden anbean takip etti
6385 kez okundu
3
Epstein’ın ölümünde "4chan" detayı: Anonim kullanıcı ölümü yarım saat önce duyurmuş
6123 kez okundu
4
Türk Akıncı TİHA’lar Halep’in Deyr Hafir kentinde
6026 kez okundu
5
Arakçi’den intikam mesajı: Düşman hedef aldığı her canın bedelini ödeyecek
5995 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.