DOLAR 49,56680,07%
EURO 55,57680,09%
ALTIN 6.600,320,07
BITCOIN 40620111.07672%
Denizli
18°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Doğalgaza zam var mı? Bakan Bayraktar’dan açıklama

Doğalgaza zam var mı? Bakan Bayraktar’dan açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu ile Türk petrol ve doğalgaz üretiminde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Filyos'ta gazı karaya getirerek karada işleme faaliyetlerini yapmıştık. Şimdi artık işlemeyi yerinde, denizin üzerinde yapacağız. Bu tesiste gazı işleyeceğiz. Ondan sonra tekrar deniz tabanından borularla 170 kilometre mesafedeki Filyos'a basacağız, oradan da evlerimize, iş yerlerimize bu gazı getireceğiz” dedi. Bakan Bayraktar elektrik ve doğalgaza olası zam sorusuna ise "Şu anda planladığımız bir fiyat değişikliği yok ama gelişmeleri, bütçe durumunu takip ediyoruz. Şu an...

ABONE OL
19 Ekim 2026 00:00
Doğalgaza zam var mı? Bakan Bayraktar’dan açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayın programında Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolundaki dev adımlarını ve gelecek hedeflerini detaylandırdı. Bakan Bayraktar, özellikle Karadeniz doğalgazı, petrol keşifleri, nükleer enerji ve enerji sübvansiyonları konularında önemli açıklamalarda bulundu.

**Karadeniz Gazında Osman Gazi ile Tarihi Dönüşüm**

Bakan Bayraktar, Türk petrol ve doğalgaz üretiminde tarihi bir ilki gerçekleştirdiklerini vurguladı. Filyos’ta gazın karada işlenmesi projesinin ardından, artık Osman Gazi platformu ile gazın denizin üzerinde, yerinde işleneceğini belirtti. Yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde ve 40 katlı bir gökdelen yüksekliğindeki Osman Gazi platformunun 21 ayrı modülüyle bir doğalgaz işleme ve üretim fabrikası işlevi göreceğini aktardı. Platformun, gazı işledikten sonra 170 kilometre mesafedeki Filyos’a borularla basacağını ve buradan evlere ulaşacağını söyledi.

Osman Gazi’nin devreye girmesiyle üretimin günlük 10 milyon metreküpten 20 milyon metreküpe çıkarak iki katına ulaşacağını ifade eden Bayraktar, bu tesisin 2027’den itibaren bugünkü fiyatlarla günlük 10 milyon dolar, yıllık ise 3,5-3,6 milyar dolarlık bir doğalgaz üretimi gerçekleştireceğini kaydetti. Böylece, kendi doğalgazımızı kullanan hane sayısının 4 milyondan 8 milyona çıkacağını ve tesisin 20 yıl boyunca bu üretimi sürdüreceğini ekledi.

**İkinci Yüzer Platform ve Üretim Hızla Yükselecek**

Bakan Bayraktar, Osman Gazi’ye bir kardeş platformun daha geleceğini duyurdu. İmalatı devam eden bu platformun 2027 Aralık ayında Türkiye’ye hareket ederek 2028’in ilk çeyreğinde üretime başlayacağını söyledi. Bu yeni platformla günlük ilave 25 milyon metreküp üretimle toplam kapasitenin 45 milyon metreküpe ulaşacağını belirten Bayraktar, 2028’den itibaren Türkiye’deki her 4 haneden 3’ünün kendi gazını kullanabileceği bir seviyeye gelineceğini vurguladı. Faz-1 kapsamında 2023’ten bugüne kadar yaklaşık 7,3 milyar metreküp doğalgaz üretildiğini de sözlerine ekledi.

**Karadeniz ve Kara’da Yeni Keşifler Yolda: Akçabeyli ve Adıyaman**

Türkiye’nin enerji arama ve sondaj faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettiğini belirten Bayraktar, beşinci sondaj gemisinin Karadeniz’de Batı Karadeniz’deki Akçabeyli kuyusunda petrol emareli sondaj yaptığını açıkladı. Su yüzeyinden itibaren 6 bin metre derinliğe ulaşabilecek bu sondajla Karadeniz’deki yeni potansiyellerin araştırıldığını ifade etti.

Karada da önemli potansiyeller bulunduğunu kaydeden Bakan, Adıyaman’daki mevcut petrol üretimini yüzde 50 artırarak günlük 15 bin varile çıkarabilecek yeni keşifler yapıldığını dile getirdi.

**Gabar Petrolünde Rekor Üretim ve Yeni Müjdeler**

Gabar’daki petrol üretiminde günlük 84 bin varile ulaşıldığını müjdeleyen Bakan Bayraktar, hedeflerinin bu rakamı 100 bin varilin üzerine taşımak olduğunu belirtti. Gabar’ın batısında önemli yeni rezervler keşfetmek üzere olduklarını ve işlerin çok olumlu seyrettiğini ifade eden Bayraktar, “Gabar’dan inşallah milletimize yeni bir müjde vereceğiz” dedi.

**Uluslararası Arenada Türkiye’nin Artan Etkisi**

Türkiye Petrolleri’nin (TPAO) Kerkük sahalarına yüzde 15 ortak olduğunu açıklayan Bayraktar, bu ortaklığın faydalarının 2027’den itibaren görülmeye başlanacağını söyledi. Kerkük sahasının 3 milyar varil petrol rezervine sahip olduğuna inandıklarını belirten Bakan, Türkiye’nin petrolcülük açısından en önemli sahalardan birinde söz sahibi olmasının önemini vurguladı.

Irak’ta ve Libya’da Türkiye’nin daha aktif rol alacağını dile getiren Bayraktar, Libya’da denizde ve karada iki yeni saha alındığını ve çalışmalara başlandığını ifade etti. Birleşme, satın alma ve hisse alımlarıyla TPAO’nun 1 milyon varil günlük üretim hedefine ulaştırılacağını belirtti. Somali’de ikinci bir sondaja ihtiyaç duyulabileceğini ve Pakistan’a çok yakında sismik geminin giderek sismik çalışmalara başlayacağını da sözlerine ekledi.

**Enerji Güvenliği ve Depoların Doluluğu**

Türkiye’nin kışa girerken enerji depolarının dolu olduğunu belirten Bakan Bayraktar, Temmuz ayı itibarıyla doğalgaz depolarının yüzde 100 dolulukta olduğunu ve her türlü tedbirin alındığını ifade ederek enerji arz güvenliği konusunda endişe duyulmadığını vurguladı.

**Akkuyu’da İlk Reaktörün Devreye Alma Süreci ve Nükleer Enerji Hedefleri**

Akkuyu Nükleer Santrali’nde birinci reaktörün devreye alınma sürecinin sonuna gelindiğini açıklayan Bakan Bayraktar, şu anda yüzlerce testin yapıldığı, 1090 ayrı testin olduğu bir süreçten geçildiğini belirtti. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan yakıt yükleme işleminin bu yıl bitmeden hedeflendiğini ve Akkuyu’nun çalışmaya başlamasıyla ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unun buradan karşılanacağını söyledi.

Sinop ve Trakya’da kurulması planlanan yeni nükleer santraller için Güney Kore, Kanada, Çin ve Rusya ile müzakerelerin devam ettiğini de dile getirdi.

**2040 Yeni Enerji Mimarisi: Elektrifikasyon Vizyonu**

Kasım ayının başında “2040 Yeni Enerji Mimarisi” lansmanını yapacaklarını duyuran Bakan Bayraktar, bu mimarinin merkezinde “elektrifikasyon” olduğunu belirtti. Her şeyi elektrikleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, Türkiye’de ulaştırmada elektrifikasyon oranının binde 5 olduğunu ancak 2040 hedefinin yollarda 17 ila 20 milyon elektrikli ve hibrit araç görmek olduğunu vurguladı.

**Enerji Sübvansiyonları ve Fiyat Politikası**

Enerji sübvansiyonları hakkında da bilgi veren Bakan Bayraktar, 2025’ten itibaren belirli tüketimin üzerinde elektrik kullanan vatandaşların destek programından çıkarıldığını hatırlattı. Elektrikte bu limitin 2025’te 5 bin kilovatsaat, 2026’da 4 bin kilovatsaate düştüğünü, 2027 için ise bu limitin biraz daha düşerek 4 bin kilovatsaatin altına inebileceğini belirtti. Doğalgazda da benzer uygulamanın Nisan 2026’da yapıldığını ve ortalama tüketimin yüzde 75 fazlasını tüketen hanelerin destek grubundan çıkarıldığını örneklerle açıkladı.

Bugün evlerde kullanılan doğalgazın bin metreküp fiyatının 220 dolar olduğunu, Avrupa’da ise bu rakamın 1000 dolar civarında seyrettiğini belirten Bakan, Türkiye’deki sübvansiyon oranının yüzde 50’nin çok daha üzerinde olduğunu kaydetti.

Fiyat değişikliklerine ilişkin ise “Şu anda planladığımız bir fiyat değişikliği yok. Gelişmeleri ve bütçe durumunu takip ediyoruz. Ekim ve Kasım ayında böyle bir düzenleme planımız yok” diyerek vatandaşlara güvence verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.