Trump: İran’a saldırılar 4 hafta sürebilir

Trump: İran’a saldırılar 4 hafta sürebilir

ABONE OL
2 Mart 2026 00:00
Trump: İran’a saldırılar 4 hafta sürebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Donald Trump’tan İran’a Çarpıcı İddialar: Olası Saldırılar Aylarca Sürebilir, Görüşme Talebi Kabul Edildi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik olası askeri operasyonların süresine ilişkin yeni ve dikkat çekici tahminlerde bulundu. Daha önce dört gün olarak öngörülen saldırı planlarının dört haftaya kadar uzayabileceğini dile getiren Trump, bölgedeki gerilimi tırmandıran açıklamalarına devam etti.

Başkan Trump, İran için “kabus senaryosu” olarak nitelendirdiği açıklamasında, ülkeye düzenlenecek askeri müdahalelerin dört hafta sürebileceğini belirtti. “Daha az da sürebilir, ancak planlamalar dört hafta üzerinden yapıldı,” ifadelerini kullanan Trump, daha önceki “dört gün” tahminini bu açıklamayla revize etti.

ABD basınının önde gelen yayınlarından The Atlantic’e konuşan Trump, İran’ın yeni liderliğinin kendisiyle görüşmek istediğini ve bu talebi kabul ettiğini duyurdu. Trump, İran’ın daha önce müzakere masasına oturması gerektiğini vurgulayarak, “Konuşmak istiyorlar ve ben de kabul ettim, bu yüzden onlarla konuşacağım. Daha önce yapmalıydılar. Çok pratik ve kolay olanı daha önce yapmalıydılar. Çok uzun süre beklediler,” şeklinde konuştu.

İran’ın geçmişte bir anlaşma yapma fırsatını değerlendiremediğini öne süren ABD Başkanı, “Bir anlaşma yapabilirlerdi. Daha önce yapmalıydılar. Çok kurnazca davrandılar. O insanların çoğu gitti. Bizim ilgilendiğimiz insanlardan bazıları da gitti, çünkü bu çok büyük bir darbeydi,” dedi.

Öte yandan Trump, yaptığı bir diğer açıklama ile İran’a karşı askeri operasyonlara ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. “Dokuz İran gemisini batırdık, denizin dibinde yüzecekler. İran deniz karargahını imha ettik,” sözleriyle, ABD’nin askeri gücünün etkisini vurguladı.

İran cephesinden ise Dışişleri Bakanı Arakçi’den önemli bir açıklama geldi. Bakan Arakçi, ülkesinin tırmanışı durdurma ve istikrarı yeniden tesis etme yolunda atılacak her türlü ciddi adıma ve çabaya açık olduğunu belirtti.

Trump ayrıca, “48 İranlı komutanı tek hava saldırısında öldürdük” iddiasını dile getirdi. Bu operasyonların kapsamına ve etkisine dikkat çeken ABD Başkanı, saldırıların İran’ın askeri kapasitesine ciddi bir darbe vurduğunu öne sürdü.

İran’ın nükleer programına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Trump, “Nükleer tesislerine yönelik saldırılarımız olmasaydı İran iki hafta içinde nükleer silaha sahip olacaktı,” ifadelerini kullandı. Bu sözleriyle, ABD operasyonlarının zamanlamasının hayati önem taşıdığını ve ülkesinin İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğini yineledi.

Operasyonların genel seyrini değerlendiren Trump, “Her şey yolunda gidiyor ve elde ettiğimiz başarı inanılmaz,” açıklamasını yaptı. Beyaz Saray’ın askeri tabloya olumlu baktığı mesajını veren bu ifadeler, Washington’ın geri adım atma niyetinde olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

**ABD ve İsrail’den İran’a Yönelik İddia Edilen Saldırılar**

İsrail ve ABD’nin, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler devam ederken 28 Şubat’ta İran’a karşı askeri bir saldırı başlattığı belirtildi. Bu saldırılara karşılık olarak İran da İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin konuşlandığı Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak üzere bölgedeki bazı stratejik hedeflere misilleme saldırıları düzenledi.

Rapora göre, ABD-İsrail ortak saldırılarında İran lideri Ali Hamaney ile birlikte çok sayıda üst düzey yetkili hayatını kaybetti. İran Kızılayı tarafından yapılan duyuruda ise, ülkeye yönelik bombardımanlarda 201 kişinin yaşamını yitirdiği, 747 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP