Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı insan hakları savunucusu Narges Mohammadi, ülkesindeki cezaevi koşullarına ve “hukuka aykırı tutukluluğuna” dikkat çekmek amacıyla açlık grevine başladı. Mohammadi’nin üç gündür süren eylemi, ailesi adına faaliyet gösteren Narges Vakfı tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Narges Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, Mohammadi 12 Aralık’ta İran’ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanılarak gözaltına alındı. Bu tarihten itibaren 55 gündür tutuklu bulunan aktivistin gözaltı ve tutukluluk sürecinin tamamen hukuksuz olduğu Vakıf tarafından güçlü bir şekilde ifade edildi.
Uluslararası basında yer alan haberler ve yorumlar, Mohammadi’nin sağlık durumunun açlık greviyle birlikte hayati bir risk taşıdığına dair endişeleri artırıyor. Vakfın açıklamasında, Mohammadi’nin daha önce kalp krizi geçirdiği, yüksek tansiyon, göğüs ağrıları, omurga disk problemleri ve çeşitli kronik rahatsızlıkları bulunduğu hatırlatıldı. Bu ağır sağlık koşulları altında cezaevinde tutulmasının, uluslararası insan hakları hukukuna açık bir aykırılık teşkil ettiği vurgulanıyor. Birçok uluslararası insan hakları örgütü ve medya kuruluşu, Mohammadi’nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak, açlık grevinin geri dönülmez sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Nobel Barış Ödülü sahibi bir ismin cezaevinde açlık grevine başlaması, küresel çapta geniş yankı uyandırdı. Bu durum, İran’daki siyasi tutukluların karşılaştığı zorlu koşulları ve ülkedeki insan hakları ihlallerini yeniden dünya gündemine taşıdı. Mohammadi’nin durumu, uluslararası kamuoyunda “İran’daki insan hakları krizinin sembolü” olarak yorumlanırken, İran yönetimine yönelik baskılar her geçen gün artıyor.
GÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önceGÜNDEM
21 gün önce
1
Trump’tan seçim sonrası ilk mülakat
7776 kez okundu
2
Türk Akıncı TİHA’lar Halep’in Deyr Hafir kentinde
5533 kez okundu
3
Avusturya başbakanı Sebastian Kurz ile ilgili bilinmeyenler
4725 kez okundu
4
Joe Biden 6 aylık hedeflerini açıkladı. Senato buz gibi…
4464 kez okundu
5
Trump’tan İran açıklaması: Bölgedeki müttefiklere planımızı asla söyleyemeyiz
4184 kez okundu